sâmbătă, 6 martie 2010

Combaterea paraziților la pisici

Puricii, căpușele, dirofilariile (viermii inimii) și viermii intestinali – pentru dimensiunea lor mică, acești paraziți pricinuiesc multă suferință atât dvs., cât mai ales animăluțului dvs. de companie. În afară de faptul că aceștia îl înnebunesc pe partenerul dvs. credincios, ei constituie un pericol pentru animăluțele de companie și oameni.

Din fericire, nu suntem lipsiți de mijloacele necesare pentru a riposta. Ceea ce urmează sunt câteva sugestii și recomandări pentru a vă menține familia fericită și în siguranță.

Faceți cunoștință cu dușmanul

Primul lucru pe care trebuie să-l știți este cu cine aveți de-a face:

· Paraziții intestinali.

Pisicile sunt victimele mai multor paraziți intestinali, incluzând viermii cilindrici (rotunzi), coccidiile, Giardia și viermii cu cârlig care pot provoca greață, vărsături, diaree și anemie. Cei mai frecvent întâlniți sunt viermii rotunzi (ascarizii sau „limbricii”) care infestează aproape toți pisoii la un moment dat în timpul vieții lor. De obicei, pisoii se nasc cu aceștia; ei sunt transmiși de la mamă la pui.

Prezența viermilor rotunzi poate fi demonstrată fără a fi necesară o examinare la microscop, dar alți viermi nu sunt atât de ușor de diagnosticat. Diagnosticul precoce este important, deoarece nu toți viermii vor răspunde la tratamentul standard antiparazitar.

Pentru informații cu privire la bolile pe care aceste creaturi intestinale le pot determina, accesați Paraziții intestinali și Paraziții protozoarici (Protozoozele).

· Puricii.

Imaginea unui animăluț de companie mușcat de purici care se scarpină cu disperare este o priveliște sfâșietoare. Puricii sunt o problemă comună pentru pisici, câini și oameni, care pot fi, de asemenea, mușcați. Și ca și cum mușcătura nu ar fi fost suficient de neplăcută, multe pisici sunt alergice la purici; chiar și o infestație banală poate duce la apariția unei boli de piele, respectiv, a unei dermatite.

Atunci când un purice vă mușcă pisica, aceasta injectează o cantitate redusă de salivă în piele pentru a împiedica coagularea sângelui. Unele animăluțe pot avea purici fără să prezinte nicio urmă de disconfort, dar un număr de pisici ghinioniste vor deveni sensibile la această salivă. În cazul animalelor extrem de alergice, mușcătura unui singur purice poate provoca o mâncărime și un scărpinat cumplit. Puricii provoacă cea mai comună boală de piele a pisicilor – Dermatita alergică la purici. Alte implicații ale infestației cu purici pot fi descoperite în articolul Pericolele puricilor la pisici.

· Căpușele.

Aceste creaturi crează o altă serie de probleme. Atunci când căpușele au nevoie de o masă de sânge, ele își caută prada prin intermediul termosenzorilor. Atunci când un obiect cald trece pe lângă ele, căpușele se atașează de acestea agățându-se de îmbrăcămintea sau blana victimei sau desprinzându-se din copaci și căzând pe pisică; își inseră piesele bucale asemănătoare unor clești în piele și încep să se hrănească. Aceste piese bucale se blochează în loc și nu se vor desprinde decât în momentul în care căpușa și-a terminat masa. După ce hranirea s-a finalizat, femela adultă se detașează și cade de pe pradă și-și caută adăpost. Ouăle eclozionează, iar femela adultă moare.

Pisicile sunt o țintă obișnuită pentru căpușe. În cazul în care locuiți într-o zonă populată de căpușe, va trebui să fiți cu ochii în patru pe acești paraziți. Căpușele pot transmite boli grave la câini, pisici și chiar la oameni. Aflați mai multe informații citind articolul Pericolele căpușelor la pisici.

· Viermii inimii (Dirofilariile).

Dirofilariile nu determină doar o boală a câinilor. Pisicile se pot infecta, de asemenea. Tot ce trebuie este o înțepătură de țânțar care transportă o larvă de dirofilaria. Cu timpul, larva se transformă într-un vierme adult complet dezvoltat, care-și va găsi căminul în arterele pulmonilor. În absența unui tratament, pisicile cu dirofilarioză vor deveni letargice, își pierd pofta de mâncare și încep să aibe dificultăți de respirație. Insuficiența cardiacă poată să apară, de asemenea. Pentru mai multe informații, citiți Dirofilarioza felină.

Planul de luptă

· Prevenirea paraziților intestinali.

Pisoii sunt deparazitați în mod regulat pentru viermii rotunzi și cei cu cârlig la momentul efectuării „injecțiilor de pisoi” (vaccinurile din primul an de viață). În cazul în care pisoiul dvs. nu a fost deparazitat, discutați cu medicul dvs. veterinar cu privire la realizarea acestui pas important. O probă de fecale va trebui să fie recoltată înainte de fiecare vizită pe care pisoiul dvs. o face pentru vaccinare și o probă ulterioră va fi examinată la un interval adecvat după ultima medicație antiparazitară administrată.

Viermii pot afecta și pisicile mature, de asemenea. Un examen coproparazitologic anual este recomandat pentru cele mai multe pisici adulte în cazul în care acestora li se permite să iasă afară din casă. În cazul în care pisica dvs. este una dintre acelea care-și petrec cea mai mare parte din viață afară, în mediul exterior, atunci este indicat ca probele de fecale ale acesteia să fie examinate la fiecare 3-6 luni.

· Combaterea puricilor și a căpușelor.

Chiar și mușcăturile minore de purici pot provoca reacții severe la unele animăluțe de companie. Deși componenta pruriginoasă (reacția de mâncărime) a alergiei la purici poate fi tratată cu antihistaminice sau chiar cu corticosteroizi (prescriși de către mediul dvs. veterinar), cea mai bună abordare este aceea de a ucide puricii și de a preveni reinfestația cu aceștia. Există mai multe produse accesibile pentru a trata infestațiile cu purici. Unele zgărzi, spray-uri, pudre care pot fi procurate fără necesitatea unei rețete, conțin piretrină, care are o eficacitate moderată.

Trebuie să fiți atenți să folosiți numai produsele destinate și aprobate pentru pisici. Câteva dintre produsele care pot fi procurate fără rețetă și sunt folosite la câini sunt toxice și, potențial letale la pisici.

Cele mai bune produse anti-purici sunt cele eliberate pe bază de prescripție medicală, cum ar fi Program® și Sentinel® (ce conțin lufenuron). În cazul în care pisica dvs. are deja purici, atunci va trebui să-i omorâți mai întâi cu un produs ca Capstar® (conține nitenpiram), Frontline® (conține fipronil) sau Advantage® (conține imidacloprid). Aceste produse au efecte reziduale care, de asemenea, pot controla și căpușele. Un produs nou, Revolution® sau Stronghold®, este un tratament topic pentru prevenția paraziților externi, dirofilariilor și paraziților intestinali. Alte sugestii pot fi găsite în Controlul și Prevenția puricilor.

În cazurile rezistente, va trebui să purtați un război suprem pentru a învinge puricii. Asta înseamnă să faceți uz de un program complex de combatere al puricilor, care va solicita tratarea animăluțului de companie, a culcușului acestuia, a curții și a casei. O varietate de spray-uri, soluții, pudre, spume și produse orale pot fi recomandate.

Căpușele sunt foarte dificil de controlat, dar un program de prevenție a căpușelor și perierea meticuloasă cu toaletarea pisicii dvs. le pot ține la distanță. A se vedea articolul Cum să îndepărtați și să preveniți căpușele pentru mai multe sugestii.

· Prevenirea bolii viermilor cardiaci (dirofilariozei).

Prevenirea dirofilariozei este mai simplă și mai de preferat decât tratarea unei infecții active cu dirofilarii. Tratamentul preventiv este ușor – doar o tabletă o dată pe lună. Vedeți Sugestii privind Prevenția Dirofilariozei la Pisici.

Nu toate bolile parazitare pot fi prevenite, dar majoritatea pot fi tratate. Acarienii sunt paraziți care pot cauza boli grave la pisica dvs. pentru mai multe informații, urmăriți Acarienii urechii la pisici, Râia sarcoptică, Râia notoedrică, Demodecia și Cheiletieloza.

2 comentarii: